Maak snel werk van waterstof

‘Groene waterstof is hét alternatief voor Gronings gas. Het kabinet moet daarom snel starten met de overgang naar die duurzame energiebron.’ Dat staat in een brief die de Noordelijke provincies en de grote werkgevers in Groningen, Friesland en Drenthe naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat hebben gestuurd.

De Olympische Spelen die in 2020 in Tokyo plaatsvinden worden de showcase voor waterstof. Verwarming, spelersbussen en olympische vlam: de benodigde energie komt van waterstof. Duitsland bouwt aan een landelijk netwerk van 400 tankstations waar je waterstof kunt tanken. Volgens Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft, is waterstof een prima vervanger van aardgas. Het kabinet denkt nu aan buitenlands gas als vervanger, maar dat heeft een andere samenstelling dan Gronings gas. De ombouwoperaties die dat vereist, zijn te vergelijken met de ombouw van installaties om ze geschikt te maken voor waterstof. Voordeel van waterstof is dat deze op een schone manier kan worden geproduceerd met windmolens op zee. Bij verbranding komen geen broeikasgassen vrij, maar zuiver water. Waterstof kan vervolgens snel en goedkoop via aangepaste aardgaspleidingen naar elke plek in Nederland worden vervoerd. Denk aan de industrie (om stoom of warmte te produceren), transport en mobiliteit of naar woningen en gebouwen voor verwarming.  

Noord-Nederland ziet in waterstof grote kansen voor economische groei en werkgelegenheid. Het gebied boven de Waddeneilanden is volgens de drie Noordelijke provincies erg geschikt voor windparken, omdat het daar harder waait dan ten westen van Nederland. Ook de productie van waterstof in de Eemshaven is interessant, vanwege de elektriciteitskabels die daar vanuit Noorwegen (en in 2019 ook uit Denemarken) met groene stroom aan land komen. 

Groene waterstof kan op zee worden gemaakt, dichtbij de offshore windparken, bijvoorbeeld op een kunstmatig eiland. Via aangepaste aardgaspijpleidingen zou het vervolgens door heel Nederland kunnen worden getransporteerd. Groot voordeel is daarbij ook dat waterstof eenvoudig kan worden opgeslagen, waardoor vraag- en aanbod optimaal op elkaar zijn af te stemmen. Met elektriciteit – afkomstig van de windparken en bijvoorbeeld zonneparken – is dat veel lastiger. 

De bestaande gasinfrastructuur kan voor waterstof worden gebruikt, maar feit is wel dat onze gasinfrastructuur plaatselijk sterk is verouderd. Waterstof is ook lichter dan gas en kan daardoor eenvoudiger ontsnappen. Daarom moeten bestaande gasleidingen worden gecoat of worden vervangen door kunststof leidingen. Dat lijkt een zware opgave, maar de gasinfrastructuur is toch al aan een grote onderhoudsbeurt toe. Een gouden kans om twee vliegen in één klap te slaan. En dus ook ophouden met roepen dat in eens alle woningen van het gas afmoeten. Ja, van het aardgas af. Maar laat die aansluiting nog maar even zitten. Anders gooien we het kind met het badwater weg!

 

Ing. Frank de Groot

Hoofdredacteur EnergieGids

Steekwoorden: waterstof

Comments

Post new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.