Eerste gezinsauto op zonne-energie mogelijk al vanaf 2021 op de markt

Het Nederlandse bedrijf Lightyear presenteerde onlangs de eerste gezinsauto Lightyear One - specifiek ontworpen voor zonne-energie. De Lightyear One is uniek omdat het ontworpen is om een maximaal aantal zonnekilometers te rijden. Voor de doorontwikkeling ontvangt het bedrijf de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Het plan is om vanaf 2021 de Lightyear One op de markt te brengen. Het bedrijf krijgt hiervoor DEI+subsidie om het prototype door te ontwikkelen. Durandus Dijken van Lightyear: "Voor de subsidie moesten we aantonen hoe we bijdragen aan CO2-reductie. Met onze auto kun je per jaar in Nederland 8.000 tot 10.000 zonnekilometers rijden. In Spanje zelfs het dubbele."

Zeer licht en aerodynamisch

Onder ideale omstandigheden kan het prototype in één stuk 800 kilometer rijden. Hiervoor verwerkte het bedrijf zoveel mogelijk zonnepanelen met een hoog rendement in het prototype - bijna 5 vierkante meter. De auto verbruikt ook zo min mogelijk energie. Hij is zeer licht en aerodynamischer dan welke auto ook. Bovendien heeft deze voor een optimale overbrenging motoren in de vier wielen.

TKI Urban Energy

Lightyear is een initiatief van 5 studenten van de TU Eindhoven. Na de Solar Challenge, een wedstrijd tussen zonne-auto’s, besloten ze een volwaardige gezinsauto te ontwikkelen. Er kwam onder meer financiële steun van de TKI Urban Energy. Daarmee deed Lightyear samen met ECN part of TNO onderzoek naar het integreren van zonnepanelen.

Samenwerking met TNO

Voor RVO.nl is het project meer dan een auto op zonne-energie. De ontwikkeling van nieuwe materialen en technieken kunnen ook in andere toepassingen van waarde zijn. Door de DEI+ gaat Lightyear verder samenwerken met TNO. Zo profiteert het bedrijf van kennisdeling en toegang tot onderzoeksinstellingen.

Het bedrijf wil hiermee de auto nog betrouwbaarder, veiliger en goed produceerbaar maken.

Meer weten?

Comments

Post new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.